Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z truskawkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt.
cukier 300 g
mąka ziemniaczana 1 łyżecz.
ocet winny 1 łyżecz.
śmietana 30% 400 g
truskawki 2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z truskawkami

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce, dodaję do piany cukier (ciągle ubijam). Na koniec wsypuję przesianą mąkę i wlewam ocet.
Krok 1 - Pavlova z truskawkami foto
2
Na formie wyłożonej papierem do pieczenia, formuję z masy niewielki okrąg o średnicy ok. 22 cm, lekko spłaszczam łyżką wierzch. Przez pierwsze 5 minut piekę Pavlovę w 180*C (bez termoobiegu), a potem zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę jeszcze około 1 godziny i 15 minut.
Krok 2 - Pavlova z truskawkami foto
3
Po upieczeniu pozostawiam bezę na ok. 30 minut. Ostudzoną bezę kładę na paterze do góry nogami. Krem: Śmietanę ubijam bez cukru, po czym wykładam ją na bezę. Ciasto pozostawiam na ok. 30 minut w lodówce. Następnie dekoruję wierzch truskawkami. Wstawiam do lodówki.
Krok 3 - Pavlova z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 11.10.2012 13:37
I teraz bez bicia się przyznaję, że jeszcze nie robiłam Pavlovej... :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak