Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paul spettacolare risotto

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 200 g (carnaroli lub arborio)
wino białe 1 kieliszek
cebula biała 2 małe sztuki
bulion 700 ml (około)
oliwa 2-3 łyżki
ser owczy 50 g (np. czeski Jadel)
sól i pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Paul spettacolare risotto

1. Cebule drobno posiekać i zeszklić delikatnie na łyżce oliwy z oliwek.

Następnie na patelnię dodać ryż i smażyć przez chwilę z cebulką, dodać kieliszek białego wina i mieszać do momentu wyparowania alkoholu.

Na patelnię dodać około 1,5 - 2 łyżek oliwy z oliwek.

Dalej dodać około 100 ml bulionu i często mieszać do momentu wchłonięcia go przez ryż.

Następnie bulion dolewać partiami (po około 100 ml) do momentu uzyskania właściwej konsystencji ryżu.

2. Gdy ryż wchłonie bulion i nabierze odpowiedniej konsystencji, patelnię zdjąć z gazu i dodać do risotto starty ser Jadel, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Całość wymieszać, przykryć i odstawić na 2 - 3 minuty.

Risotto podawać ze świeżą natką pietruszki.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 17.09.2014 12:20
pyszności :)
stan2401 16.09.2014 14:34
takie proste ale pyszne danie
olkaaa 16.09.2014 14:18
bardzo fajne
Czyki 16.09.2014 13:15
Ja bardzo chętnie skosztuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak