Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z mięsem mielonym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 50 g
jajko 2 sztuki
mleko 130 ml
cukier 1 łyżka
masło 125 g
mięso mielone 0,5 kg
cebula 2 sztuki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z mięsem mielonym

Farsz: Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić ją na oleju. Na patelnię wrzucić mięso i wszystko podsmażyć. Następnie przełożyć do miski doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać namoczoną i rozdrobnioną bułkę. Dobrze wszystko wymieszać.

Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, a następnie wlać wyrośnięty rozczyn oraz dodać jajka i wszystko wymieszać. Ciasto należy wyrabiać rękami, stopniowo dodając rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto jest wyrobione jeżeli odchodzi od ręki. Jeżeli jest za rzadki, można dodać trochę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, i pokroić w prostokąty, nakładamy na nie farsz i zawijamy, zaklejając brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, robić delikatne nacięcia nożem. Po ułożeniu wszystkich smarujemy je rozbełtanym jajkiem.

Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec do zarumienienia (ok 15-20 minut).


Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 03.09.2012 23:00
zjadłbym takich, tym bardziej że takich nie jadłem
gusia1000 27.08.2012 12:59
Znakomitość.
halina17 14.08.2012 19:47
Smaczne paszteciki.
elficzna 14.08.2012 17:27
dawno ich nie robiłam, narobiłaś mi ochoty :) hih pycha z czerwonym barszczykiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak