Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z mięsem mielonym
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, a następnie wlać wyrośnięty rozczyn oraz dodać jajka i wszystko wymieszać. Ciasto należy wyrabiać rękami, stopniowo dodając rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto jest wyrobione jeżeli odchodzi od ręki. Jeżeli jest za rzadki, można dodać trochę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, i pokroić w prostokąty, nakładamy na nie farsz i zawijamy, zaklejając brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, robić delikatne nacięcia nożem. Po ułożeniu wszystkich smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec do zarumienienia (ok 15-20 minut).
Smacznego