Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta paprykowa do słoików

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 kg
czosnek 5 ząbków
Papryka ostra mielona Prymat 1 szt.
sól 1,5 łyżki
cukier 2 łyżki
oliwa 80 ml
ocet jabłkowy 20 ml
ocet balsamiczny 20 ml

Porada

Ta pasta to idealny dodatek do różnych potraw.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta paprykowa do słoików

Umyte papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 °C, opiekać w piekarniku aż skórka zrobi się czarnawa. Opieczone papryki włożyć do worka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Skórka bez problemu odchodzi od miąższu, z papryki usunąć też nasiona, pokroić paprykę na kawałki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać upieczoną i pokrojoną paprykę, płyn który się wydzielił podczas jej opiekania, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Dusić paprykę mieszając od czasu do czasu przez ok 45 minut, aż sok odparuje a pasta stanie się gęsta. Na koniec doprawić octem jabłkowymi i balsamicznym. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Ewentualnie pastę paprykową doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem..
Pastę paprykową przełożyć do suchych, wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować w piekarniku 30 minut w 100 °C albo pasteryzować w garnku z wodą. Gorące słoiki wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.09.2014 22:21
przydatne :)
Pani Domu 31.08.2014 18:27
smaczna pasta
Renataj 31.08.2014 14:40
Taka domowa pasta paprykowa jest doskonała do pizzy.
2milutka 31.08.2014 13:31
super pomysł!
Wacław 31.08.2014 12:36
podoba mi sie ten przepis,moje ulubione smaki
monikalangier 31.08.2014 12:26
koniecznie muszę wypróbować :)
Natalija 31.08.2014 11:45
ciekawy przepis
gosia561 31.08.2014 10:49
na zimę jak znalaz
IwonaDD 31.08.2014 10:37
wspaniała! uwielbiam!
noninka77 31.08.2014 10:33
Robię podobną pastę :)
olkaaa 31.08.2014 10:30
fajny pomysł
Ola1984 31.08.2014 10:18
Świetna pasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak