Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta jogurtowo-bakłażanowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt grecki 200 gram
bakłażan 350-400 gram
tahini 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
olej do smażenia
sól
suszone pomidory do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta jogurtowo-bakłażanowa

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy na 1-1,5cm plastry, posypujemy obficie solą i odstawiamy na 20min.. Pozbędziemy się w ten sposób goryczy.
Krok 1 - Pasta jogurtowo-bakłażanowa foto
2
Plastry opłukujemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Krok 2 - Pasta jogurtowo-bakłażanowa foto
3
Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju i smażymy na nim, z obu stron plastry bakłażana. Następnie osączamy je z oleju przy pomocy ręczników.
Krok 3 - Pasta jogurtowo-bakłażanowa foto
4
Plastry kroimy na mniejsze kawałki. Do miski wkładamy jogurt i bakłażana, blendujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny i pastę tahini, doprawiamy solą i jeszcze chwilę blendujemy.
Krok 4 - Pasta jogurtowo-bakłażanowa foto
5
Podajemy z suszonymi pomidorami, polane oliwą z oliwek.

Pyszny dodatek do grzanek.
Krok 5 - Pasta jogurtowo-bakłażanowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 25.02.2014 15:39
bardzo dobra
caralajna 18.02.2014 15:06
o. jaka fajna pasta, na pewno przy okazji wypróbuję pomysł
Mniam 13.02.2014 22:51
Lubię bakłażana, ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam.
idealme 13.02.2014 18:38
chętnie spróbuję taką zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak