Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PARYSKIE BRIOSZKI

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka 300 gram
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 i 1/2 łyżki (ciepłe mleko)
masło 100 gram
jaja 2 szt.
sól 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 15 gram

DODATKOWO

żółtko jajek 1 szt.
konfitura wiśniowa u mnie śliwkowa
masło

Porada

Zamiast dwukrotnego odstawiania ciasta do wyrośnięcia można wstawić je przykryte na noc do lodówki. Rano zagnieść, uformować i piec.

Przepis i sposób przygotowania na: PARYSKIE BRIOSZKI

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypać do miski, formując w środku zagłębienie. Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem, cukrem oraz niewielką ilością mąki z miski. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do mąki wraz z jajkami, solą i rozczynem. Zagnieść ciasto. Tak długo, aż zacznie łatwo odchodzić od miski. Ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - PARYSKIE BRIOSZKI foto
2
Ciasto podzielić na kulki większe i mniejsze. Większe umieścic w foremkach, robiąc w nich wgłębienia. Mniejsze kulki umieścic w tych wgłębieniach. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Krok 2 - PARYSKIE BRIOSZKI foto
3
Żółtko rozbełtać. Każdą brioszkę posmarować. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 15-20 min. Sprawdzić patyczkiem.
Krok 3 - PARYSKIE BRIOSZKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 28.05.2015 23:51
bardzo apetycznie wygladają
Wiktoria29 28.05.2015 21:16
chętnie bym spróbowała
Konczi 28.05.2015 18:06
świetnie wyglądają :))
marenka 28.05.2015 17:27
Apetycznie wyglądają
molanka 28.05.2015 16:41
ładnie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak