Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuszki - ziemniaczane placuszki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ktoś może się doczepić, że to przecież kopytka... No tak, jednak troszkę mniej jest z nimi zachodu, ponieważ pochodzą z kuchni wschodniej, nie trzeba gotować, wystarczy usmażyć. Do tego pięknie pasowałaby kapusta zasmażana. No, obiad marzenie. Przez to pisanie znowu zrobiłem się głodny.

Składniki:

Składniki:

ziemniak 1 kilogram
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 sztuka
Smalec wieprzowy 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuszki - ziemniaczane placuszki

Pampuszki ziemniaczane to smaczne placuszki zrobione z ziemniaków, mąki i jajek, a następnie smażone na oleju. Mogą być podawane jako przystawka do głównego dania lub jako samodzielne danie. 

Ziemniaki gotujemy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę.
Dodajemy jajko, 1/2 szklanki mąki, łyżeczkę soli, wyrabiamy na jednolitą masę. Gęstość "monitorujemy", opcjonalnie dosypujemy mąki. Ciasto ma być ciągnące.

Wykładamy na stolnicę, oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm, kroimy w romby.

Smażymy na rumiano, na rozgrzanym smalcu.

Ziemniaczane pampuszki podajemy z masłem, śmietaną lub ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak