Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
stopione masło 3 łyżki
drożdże 3 dag
sól szczypta
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy

Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru zrobić rozczyn. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie odrywać się od brzegów miski, po czym dodać stopione, wystudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Miskę nakryć szmatką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy zaczną rosnąć, gotować je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakryć płócienną ściereczką i obwiązać wokół brzegu. Na ściereczce układać kluski partiami i nakryć miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotować ok. 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak