Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy drożdżowe z serem i czarnuszką

5.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Paluchy drożdżowe, to świetna przekąska do zabrania na wycieczkę rowerową, górską wędrówkę czy weekend w kamperze. Przygotowując je na dzień przed, macie pewność, że będą świeże i równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Będą one świetnie pasowały do Zupy Grzybowej Kucharek.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 400 g
drożdże 10 g
cukier 1 łyżka
żółtko jajek 2 sztuki
masło roztopione 2 łyżki
mleko 3,2% ciepłe 2 szklanki
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżki
jajko roztrzepane 1 sztuka
ser bursztyn tarty 1 szklanka
przyprawa do potraw Kucharek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy drożdżowe z serem i czarnuszką

Sposób przygotowania:

1. Do miski wkładamy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do potraw, drożdże rozpuszczone w mleku, żółtka i dokładnie mieszamy.  

2. Ciasto zagniatamy dodając ostudzone masło , ciasto powinno być o jednolitej konsystencji .  Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta i kroimy w paski o szerokości około 2 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy serem, czarnuszką, przykrywamy serwetką i odkładamy w ciepłe miejsce na półgodziny.

4. Tak przygotowane paski z ciasta skręcamy kilkakrotnie i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.

5. Tak przygotowane paluchy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C na zloty kolor około 15 -20 minut.  

6. Paluchy podajemy z Zupą Grzybową Kucharek.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak