Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki kurczaka z piekarnika

5.0
(30)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kuchnia amerykańska. Zamiast pałek można użyć udek, ser w oryginalnym przepisie to parmezan. Kolendrę można zastąpić dowolną zieleniną.

Składniki:

Składniki:

pałki z kurczaka 6 sztuk
mąka 0.5 szklanki
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.25 łyżeczki
jajko 1 sztuka
kolendra posiekana 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
ser Dziugas 80 gramów
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki kurczaka z piekarnika

Pałki umyłem, osuszyłem. Na talerzu wymieszałem mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyłem kawałki mięsa, skropiłem je lekko wodą i jeszcze raz obtoczyłem.

W osobnych naczyniach roztrzepałem jajko z łyżką wody i posiekaną kolendrą oraz wymieszałem bułkę tartą z startym serem. Zamoczyłem w jajku wszystkie porcje kurczaka, a następnie panierowałem je w bułce z serem.

Pałki ułożyłem na natłuszczonej blasze. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piekłem do czasu, aż pałki się zrumieniły, a z mięsa po nakłuciu wypłynął przejrzysty sos. Można podać z cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:10
Apetyczne pałki . Pomysłowa panierka z serem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak