Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 300 g (pagliaccetti)
łopatka wieprzowa 250 g
ząbki czosnku 2 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
otręby pszenne 3/4 szkl
jajko 1 szt
bulion warzywny 250 ml
sos 300 ml (madziarów)
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 pęczek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.
Bulion mieszamy z sosem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i wrzucamy uprzednio przygotowane pulpety. Gotujemy do miękkości mięsa.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wrzucamy makaron, chwilę podgotowujemy, wrzucamy posiekaną natkę, ponownie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 09.11.2015 21:00
pyszne danie
Babeczka35 09.11.2015 19:30
Pyszne danie.
luna76 09.11.2015 15:57
mmm, bardzo apetyczne i do tego proste danie :)
mirosława4 09.11.2015 15:28
pożywne danie
Joannasz3190 09.11.2015 13:48
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak