Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z krówką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 50 g
mleko 1 - 1 1/2 szkl
żółtko jajek 6 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 3-4 łyż
spirytus 1 kieliszek
sól 1 szczypta
cukierki krówki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z krówką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl ciepłego mleka wraz z 1 łyżką cukru i mąki. Odstawiamy do momentu aż drożdże wyrosną. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy żółtka, cukier, sól i spirytus. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za gęste to dodajemy odrobinę mleka. Gdy ciasto będzie odstawało od miski i od dłoni odstawiamy do wyrośnięcia na ok pół godziny
Krok 1 - Pączki z krówką foto
4
Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Na środku układamy pół lub cały cukierek i formujemy okrągły pączek. Uformowane pączki odstawianym na ok 15 minut.
Krok 2 - Pączki z krówką foto
5
Następnie smażmy na rozgrzanym i głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Krok 3 - Pączki z krówką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 29.05.2015 13:59
jakie fajne pączki
Benita 29.05.2015 09:30
Z miłą chęcią bym skosztowała takiego pączusia.
Mama niejadka 29.05.2015 09:20
Pyszne pączusie
Krystyna32 29.05.2015 06:40
pyszne pączki
misia53 28.05.2015 23:48
niezły pomysł
Gracer 28.05.2015 20:36
apetyczne pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak