Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z adwokatem

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek.

Składniki:

Ciasto na pączki:

mąka pszenna 1 kg
masło 82% 130 g
drożdże świeże 100 g
mleko 500 ml
cukier 130 g
jajko 1 sztuk
żółtka duże 6 sztuk
spirytus 3 łyżek
aromat waniliowy 9 ml

Nadzienie adwokatowe:

likier adwokat 360 ml
mleko 360 ml
mąka pszenna 1 duża łyż.
mąka ziemniaczna 1 duża łyż.
żółtko jajek 1 szt.
cukier 60 g

Lukier adwokatowy:

cukier puder 300 g
likier adwokat 110 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z adwokatem

1. Nadzienie adwokatowe:
Mleko i adwokat wymieszać ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzać z cukrem, a drugą część wymieszać z żółtkami i mąkami. Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki wlać na gotujące się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia.


2. Lukier adwokatowy:
Adwokat utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania konsystencji lukru.


3. Ciasto na pączki:
Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto tak aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta.


5. Tak przygotowane pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.


6. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


7. Jeszcze ciepłe pączki polać lukrem adwokatowym i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie napełnić nadzieniem adwokatowym za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak