Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy chleb na zakwasie pszennym
W dużej misce, drewnianą łyżką wymieszać zakwas, 300 g mąki, olej, wodę i drożdże. Odstawić na godzinę. Następnie dodać mielone orzechy i sól, energicznie wyrabiać przez ok. 10 minut by ciasto dobrze się napowietrzyło. Podczas wyrabiana podsypywać mąką (50g). Zwinąć w kulę i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy 9x27 cm , przykryć i odstawić na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni. Piec przez 40 minut. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć chleb papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego :)
Ciasto ciężko się wyrabia, ponieważ jest dość rzadkie, jeśli macie mocny mikser to polecam zagnieść ciasto mikserem. Chlebek upiec warto, pięknie rośnie. Pachnie orzechami i długo zachowuje świeżość :)