Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omletowy placek pszenny z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt.
cukier kryształ 2 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
jabłko średnie
mąka pszenna 3-4 łyżki
mleko 50 ml
olej rzepakowy
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Omletowy placek pszenny z jabłkami

Jajka z cukrem zmiksować i połączyć z mlekiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Zmiksować na gładkie gęste ciasto.
Jabłko obrać i pokroić w dość grube kawalki - wymieszać z ciastem.

Na patelni stopić czubatą łyżkę masła klarowanego i dolać 1-2 łyżki oleju.
Na średnio rozgrzany tłuszcz wylać ciasto omletowe i smażyć na małym ogniu i pod przykryciem, aż spód ładnie się zrumieni, a wierzch lekko zetnie.
Ostroznie odwrócić omlet na drugą stronę i dosmażyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak