Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z cukinią i porem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 750 g
oliwy 2 łyżki
cukinii 500 g
czosnku 1 ząbek
jaj 5 szt
startego sera edamskiego 50 g
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masła 1 łyżka
parmezan 4 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z cukinią i porem

Pory oczyścić, usunąć zielone części. Białe części przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć. Pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć pory, podsmażyć, mieszając, na małym ogniu, potem dusić pod przykryciem 10 minut.
Cukinię umyć, oczyścić, pokroić na plasterki grubości 0,5 cm, a te przekroić na pół. Cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do porów i dusić razem jeszcze 10 minut.
Warzywa przełożyć do salaterki i ostudzić. Jajka lekko roztrzepać i połączyć z serem edamskim, parmezanem i warzywami. Masę przyprawić mocno solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masło roztopić na patelni. Wlać masę z jajek i warzyw, wyrównać powierzchnię, smażyć na małym ogniu 20 minut, potem zapiec na grillu (2 minuty).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak