Skrzydełka myjemy, osuszamy, oprószamy solą, układamy na głębokiej blaszce, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy do zrumienienia - ok. 20 min. Dymkę oczyszczamy, zieloną część kroimy w cienkie krążki a białą część przekrawamy wzdłuż na połówki. Miód mieszamy z tabasco /ja dodaję łyżeczkę tabasco ale jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki może dodać więcej/.Przygotowaną mieszanką smarujemy wyjęte z piekarnika skrzydełka, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do piekarnika na dalsze 10 min. Po tym czasie dodajemy białe części dymki i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 8-10 min.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w kostkę. Jabłko, cebule i imbir przekładamy do rondelka, wlewamy wodę, dodajemy cukier, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, dodajemy szczypiorek, mieszamy. Skrzydełka podajemy polane przygotowanym sosem.