Przepis i sposób przygotowania na: Obiad dla niemowlaka: Ogórkowa
Warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, ziemniak), jeśli świeże, dokładnie umyć, obrać i pokroić na minimalną kosteczkę/paseczki lub (oprócz ziemniaka i pora) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ogórka i cebulę obrać i również zetrzeć.
Zagotować ok. 300 ml wody. Do wrzątku wrzucić kawałek mięska i liść laurowy. Gotować na małym ogniu. Ugotowane mięso wyjąć, a do wywaru wrzucić ziemniaka i zamieszać.Po 3 minutkach dorzucić warzywa. Na patelni wysmarowanej masłem poddusić ogórka z cebulką. Mięso posiekać na drobno i wrzucić do zupy razem z ogórkiem. Dodać łyżkę posiekanego koperku (może być mrożony). Gotową zupkę zagęścić kleikiem ryżowym lub kaszą manną.