Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

niezły pasztet

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 0,5 kg
wątróbka 0,5 kg
łopatka bez kości 1,5 kg
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
por kawałek
bułka 1 sztuka
jaja 2 sztuki
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: niezły pasztet

Przepyszny pasztet - moja pierwsza próba robiona przed Wigilią :)


mięso opłukać, warzywa obrać :) i zalać w garnku wodą tak aby tylko przykrywała to wszystko
gotować przez 3 h na wolnym ogniu (lub małym stopniu wrzenia na kuchence elektrycznej) - w tak zwanym między czasie zebrać szumowinę która powstaje
po tym czasie odlać do miseczki trochę wywaru (bułkę również moczyłam w tym wywarze), wyciągnąć wszystkie składniki i ostudzić - R mówił że na tym wywarze można było zupę ugotować - ale kto o tym myśli na dzień przed Wigilią ;p - następnym razem tak zrobię na pewno
jak ostygnie - zemleć na maszynce (na szczęście mamy elektryczną) łącznie z bułką i cebulą
dodać jaja, sól i pieprz i wyrabiać
następnie należy dodać wywaru tak aby nam pasowała konsystencja pasztetu - mój jest taki że nadaje się do rozsmarowania na kanapkach :)
wyłożyć do foremek
piec w temp 175 stopni ok 45 minut


Smacznego !

ps. następne próby będą z dodatkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lukrecja29 07.01.2013 08:12
mniam :) tez zrobiłam niezły pasztet z króliczka mniam :)
EWI 06.01.2013 17:50
też robię :)
Agnieszka91 06.01.2013 15:36
uwielbiam pasztety
gosia56 06.01.2013 15:19
ciekawy
ewka1978 06.01.2013 14:53
faktycznie niezły
Adam/ZUB3R 06.01.2013 14:51
smaczny
jasiek 06.01.2013 14:40
oj niezły:)
PIOTR11 06.01.2013 14:38
przepis fajny i ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak