Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nasi Goreng

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
ryż basmati 300 g
groszek mrożony 100 g
bambus pędy 2 łyżki
marchewki 2 szt
kapusta pekińska 5 liści
cebula biała 1 szt
por 1 szt
olej rzepakowy 200 g
sos sojowy 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 4 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 0,5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Nasi Goreng

Kroki postępowania

1
Gotujemy ryż basmati zgodnie z instrukcją na al dente (11 minut).
Krok 1 - Nasi Goreng foto
2
Kurczaka kroimy w kostkę, Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz curry. Marynujemy 30 minut w lodówce. Po tym czasie dodajemy oles na patelnię i smażymy na złoty kolor.
Krok 2 - Nasi Goreng foto
3
Po ugotowaniu ryż wrzucamy na tą patelnie na której smażyliśmy kurczaka i doprawiamy curry. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Nasi Goreng foto
4
Obieramy marchewki i kroimy w cienkie paseczki.
Krok 4 - Nasi Goreng foto
5
Szatkujemy w kostkę białą cebulę.
Krok 5 - Nasi Goreng foto
6
Por kroimy w plastry. Tniemy całość aż do liści.
Krok 6 - Nasi Goreng foto
7
Z kapusty pekińskiej szatkujemy tylko zieloną część.
Krok 7 - Nasi Goreng foto
8
Dolewamy odrobinę oleju i smażymy kurczaka z resztą składników. Całość dusimy w woku przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pędy bambusa oraz mrożony groszek. Całość doprawiamy sosem sojowym i jeszcze dusimy około 10 minut. Doprawiamy łyżką curry na sam koniec.
Krok 8 - Nasi Goreng foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 24.10.2015 15:54
świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak