Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka pigwowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Propozycja na smaczną i aromatyczną nalewkę pigwową, doskonałą na zimowe wieczory. Nalewka rozgrzewa oraz dodaje sił. Polecam kieliszek dla zdrowotności :)

Składniki:

pigwa 1 kg
spirytus 1 litr (45%)
cukier 250 g

Porada

Raz w tygodniu możemy potrząsnąć butelkami z pigwą.

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka pigwowa

Nalewka pigwowa znakomicie smakuje i rozgrzewa w długie jesienne lub zimowe wieczory. Jest bardzo prosta do przygotowania, ale wymaga nawet 3 miesięcy oczekiwania aż będzie gotowa do spożycia. Efekt końcowy wynagradza cierpliwość, bo nalewka pigwowa smakuje wybornie! 

PRZYGOTOWANIE:

1. Owoce pigwy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Utartą pigwę przekładamy do kamionki lub dużego słoika, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.

2. Po tym czasie utarte owoce pigwy przepuszczamy przez sito wyłożone gazą i wyciskamy sok.

Do otrzymanego soku dodajemy spirytus oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia składników.

Powstały napój przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2,5 do 3 miesięcy.

Na gotową nalewkę pigwową trzeba trochę poczekać, ale naprawdę warto.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 28.01.2015 15:04
Ciekawy przepis :)
mysza75 26.01.2015 11:16
jakie do dobre pycha
adelajda 26.01.2015 11:15
piękny kolorek ma Twoja naleweczka :)
Alex_M 26.01.2015 07:53
pyszna naleweczka :)
patryska76 26.01.2015 00:11
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak