Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka pigwowa
Nalewka pigwowa znakomicie smakuje i rozgrzewa w długie jesienne lub zimowe wieczory. Jest bardzo prosta do przygotowania, ale wymaga nawet 3 miesięcy oczekiwania aż będzie gotowa do spożycia. Efekt końcowy wynagradza cierpliwość, bo nalewka pigwowa smakuje wybornie!
PRZYGOTOWANIE:
1. Owoce pigwy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Utartą pigwę przekładamy do kamionki lub dużego słoika, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.
2. Po tym czasie utarte owoce pigwy przepuszczamy przez sito wyłożone gazą i wyciskamy sok.
Do otrzymanego soku dodajemy spirytus oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia składników.
Powstały napój przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2,5 do 3 miesięcy.