Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka pigwowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 1 kg
wódka 1 l
cukier 1 szklanka
pomarańcza 1 szt
miód płynny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka pigwowa

Owoce pigwowca umyć i wypestkować. Następnie pokroić drobno i zalać wódką. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.

Po tym czasie zlać alkohol do dużego słoja i wymieszać z 4 łyżkami płynnego miodu. Dodać skórkę startą z wyparzonej i wyszorowanej szczoteczką pomarańczy. Owoce pigwy, które pozostały po maceracji zasypać cukrem i trzymać dalej w ciemnym miejscu. Codziennie potrząsać słoikiem z owocami, aby cukier się stopniowo rozpuszczał.
Po 2 tygodniach syrop powstały z owców pigwy dodać do powstającej nalewki. Owoce można dodatkowo jeszcze zalać 300 ml zimnej, ale przegotowanej wody i dobrze wymieszać, aby cały pozostały jeszcze w owocach cukier i sok się rozpuścił – dolać wodę do nalewki. Przefiltrować nalewkę przez filtry do kawy i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące, aby się sklarowała

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 14.11.2014 22:12
Moja ulubiona nalewka!
Janina 14.11.2014 16:58
Wspaniała naleweczka;)
Alex_M 14.11.2014 13:58
rewelacja :)
IwonaDD 14.11.2014 13:48
super przepis
zabcia117 14.11.2014 13:20
Ciekawy pomysł :)
R'n'G Kitchen 14.11.2014 12:46
Koniecznie muszę taką zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak