Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka na jeżynach

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jeżyna w tamtym roku dobrze obrodziła, słodkie i bardzo duże owoce, więc niezrobienie tak smacznej nalewki byłoby grzechem

Składniki:

jeżyny 1.5 kg
cukier 600 g
spirytus 500 ml
wódka 700 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka na jeżynach

Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć.
Przełożyć owoce do dużego słoja.
Zalać spirytusem i wódką, odstawić słój w ciepłe miejsce na 14 dni, codziennie wstrząsać słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a jeżyny zasypać cukrem, zakręcić słój i odstawić na parapet na słońce do całkowitego rozpuszczenia się cukru, codziennie wstrząsać słojem.
Następnie zlać sok z jeżyn i wymieszać go z nalewem, przecedzić przez gazę, rozlać do butelek i odstawić do piwnicy na 4 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.02.2019 22:01
Oj pyszna , pyszna.;)
bietka 20.02.2019 13:33
Poproszę kieliszeczek tej pysznej naleweczki : )
danusia19671 20.02.2019 19:37
Bardzo proszę :)
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:12
No u mnie było to samo nalewka stoi i czeka na konsumpcję. Twoją się częstuję.Pychotka.;)
danusia19671 20.02.2019 19:38
Częstuj się Bożenko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak