Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka herbaciana z nutą malinową

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rum 50 ml
wódka 200 ml
sok z malin 100 ml
woda 250 ml
herbata czarna 30 g
cukier 100 g

Porada

Taką nalewkę w możemy dodać do herbatki w chłodny wieczór :)

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka herbaciana z nutą malinową

Wodę gotujemy. Do naczynia wsypujemy herbatę czarną liściastą i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na 15-20 minut. Gdy liście herbaty wchłoną wodę powstanie nam herbaciana papka, z której musimy odsączyć napar, przelewamy herbatę przez sitko i pozostawiamy na nim na jakiś czas aby cały napar się odsączył. Do naparu dodajemy sok malinowy wraz z cukrem i przelewamy do butelki bądź karafki. Wtedy dodajemy rum oraz wódkę. Odstawiamy na około 3 miesiące w ciemne miejsce by nalewka nabrała aromatu oraz klarowności.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 03.12.2014 21:09
Musiała być pyszna...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak