Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki zapiekane z mozarellą.
2. Z jajek, mąki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie ono za gęste należy rozrzedzić je wodą (najlepiej gazowaną, wtedy naleśniki będą bardziej puszyste). Do ciasta dodajemy sporą ilość natki pietruszki (ok.2 łyżek), sól i pieprz (ciasto można wzbogacić także innymi przyprawami np. tymiankiem). Smażymy cienkie naleśniki na niedużej ilości oleju.
3. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plastry (ja w tym celu użyłam strony tarki, z której wychodzą cienkie plastry, aczkolwiek pieczarki starte na jej dużych oczkach również będą odpowiednie).Oliwki kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy czosnek z cebulą wcześniej posypaną niewielką ilością soli, dzięki temu cebula pięknie nam się zeszkli, po czym dodajemy pieczarki, je również solimy, ale tylko odrobinę, aby wypuściły nadmiar zgromadzonej w sobie wody. Następnie smażymy wszystko do zredukowania ilości wody. Mięso smażymy na oddzielnej patelni, przekładamy do cebuli i pieczarek, dorzucamy pokrojone oliwki, wlewamy szklankę soku pomidorowego i dusimy wszystko ok. 5 min.
4.Farsz doprawiamy do smaku, po czym dodajemy ok. 7 łyżek śmietany i natkę pietruszki (patelnię ściągamy z kuchenki, żeby śmietana nam się nie ścięła.Ścieramy mozarellę na dużych oczkach tarki. Pozostawiamy jej trochę na posypanie wierzchu potrawy.
5. Każdy naleśnik posypujemy startą mozarellą, następnie nakładamy farsz, zwijamy w rulon. Układamy je w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Z pozostałego soku pomidorowego i śmietany przygotowujemy sos, którym polewamy ułożone naleśniki. Całość posypujemy pozostałym startym serem. Zapiekamy 10-15min w temp. 200C.
więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/