Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki po francusku

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
jajko 1 szt.
masło 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
szynka 6 plastrów
ser żółty 250 g
jajko 6 szt.
olej 3 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki po francusku

Kroki postępowania

1
Naleśniki: Mąkę, mleko, proszek, jajko, 1/5 szklanki wody, sól i masło miksuję do uzyskania jednolitej masy. W razie czego dosypuję więcej mąki, lub dolewam odrobinę wody.
Krok 1 - Naleśniki po francusku foto
2
Na patelni na oleju smażę jajko sadzone.W tym samym czasie na drugiej patelni smażę naleśnika. Kiedy naleśnik zrumieni się z jednej strony przewracam go i na połowę kładę plaster szynki, posypuję startym serem żółtym i kładę jajko sadzone. Naleśnik z nadzieniem składam na pół i podgrzewam na niewielkim ogniu z obydwu stron, aż ser się roztopi.
Krok 2 - Naleśniki po francusku foto
3
Zdejmuję naleśnika z patelni. W taki sam sposób smażę kolejne naleśniki. Podaję na ciepło z ketchupem.
Krok 3 - Naleśniki po francusku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 10.10.2012 11:58
Ooo, takich naleśników jeszcze nie jadłam. Pora nadrobić zaległości !
justys759 10.10.2012 10:07
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak