Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musztardowe steki wołowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 50 dag
Musztarda chrzanowa Prymat 5-6 łyżeczek
Stek z grilla Prymat
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Musztardowe steki wołowe

Kroki postępowania

1
Mięso dzielimy na plastry o grubości ok 2cm, lekko rozbijamy je pięścią. Każdy z kawałków mięsa nacieramy z dwóch stron solą (najlepiej morską prosto z młynka) oraz pieprzem (polecam kolorowy, również swieżo zmielony). Następnie na każdy ze 'steków' nakładamy z jednej strony łyżeczkę musztardy chrzanowej i posypujemy przyprawą do steku (można też wcześniej wymieszać musztardę z tą przyprawą). Wołowinę wkładamy na minimum 20h do lodówki.
Krok 1 - Musztardowe steki wołowe foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu smażymy steki do ich całkowitej miękkości (kwestia naszego gustu).
Krok 2 - Musztardowe steki wołowe foto
3
Podajemy z ziemniakami i surówką na obiad.
Krok 3 - Musztardowe steki wołowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 27.02.2013 16:47
Apetyczny kawałek mięsa i piękne zdjęcie zrobiłaś.
MAR3STA 02.01.2013 17:12
żeby moje steki też tak apetycznie wyglądały..
babajaga1969 28.12.2012 19:26
pycha
Monika58 28.12.2012 11:42
przepyszne :)
aginaa 27.12.2012 20:43
musza byc pyszne
Mysiunia 27.12.2012 16:25
Joanna P - tak, ponieważ właściwie mięso powinno się "marynować" w tych przyprawach całą dobę, dzięki czemu będzie bardziej kruche i smaczniejsze. Dlatego ja steki zamarynowałam po południu i smażyłam je dopiero drugiego dnia, mniej więcej o tej samej porze. Oczywiście jeśli ktoś nie ma tyle czasu może je włożyć tylko na noc (ok 12-15h) i też będzie dobrze, nie polecałabym jednak doprawiania mięsa bezpośrednio przed smażeniem, bo będzie po prostu niesmaczne
Joanna83 27.12.2012 16:03
Wkładamy do lodówki na minimum 20 godzin???
aisoglam 27.12.2012 13:54
Bardzo fajny przepis :)
pajbek 27.12.2012 13:12
Super obiad :-)
Beatris 27.12.2012 10:56
Smakowite kawałki mięsa.
Sylwia26 27.12.2012 10:27
ślinka leci
mela25 27.12.2012 10:04
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak