Przepis i sposób przygotowania na: Muszelki conchiglioni z bakłażanem
Bakłażan pokroić na cienkie plasterki posolić i odstawić na pół godziny, po czym przepłukać i osączyć, Na patelni przyrumienić plasterki bakłażana i zdjąć je, włozyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, rozdrobnić, smażyć przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku, podlać wodą i na koniec dodać bakłażan, dusić jeszcze kilka minut. Do muszli nałożyć nadzienie, do każdej włożyć małą łyżeczkę sosu beszamelowego ułożyć w naczyniu i na koniec posypać żółtym serem, podgrzać pod przykryciem w piekarniku (10 min) lub w mikrofali (3-4 min)
podać z cząstkami pomidora i sałatą.
szybki beszamel mozna przygotować w ten sposób
W małym rondelku zeszklić odrobinę cebulki na maśle, dodać czubatą łyżeczkę mąki pół szklanki mleka wlać strumieniem mieszając rózgą, doprowadzić do wrzenia, gęstością sos powinien przypominać budyń na koniec dodć szczyptę soli, szczyptę pieprzu i szczyptę imbiru.