Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka grecka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bakłażan 3 szt
cukinie małe 2 szt
mięso mielone wołowe 70 dag
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
pomidory krojone z puszki 1 puszka
wino czerwone wytrawne 150 ml
imbir starty do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
oregano do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
oliwa do smażenia
ziemniaki ugotowane 4 szt

sos

mleko 1 szkl
mąka pszenna 4 łyżki
jajko 1 szt
masło 4 dag
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
żółty ser starty 2 łyżki

Porada

Wspaniała grecka mussaka

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka grecka

Cukinie i bakłażany pokroić w cienkie talarki, oprószyć solą i odłożyć na pół godziny. Następnie opłukać, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać mielone mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia. Do mięsa wsypać pomidory z puszki, wlać wino. dodać przyprawy i gotować ciągle mieszając do odparowania. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, następnie warstwę bakłażana z cukinią, mięso i przykryć warstwą cukinii i bakłażana.
Sos
Masło rozpuścić, wymieszać z mąką, ciągle mieszając wlewać powoli mleko, zagotować, ostudzić. do zimnego sosu dodać jajko i ser, doprawić do smaku, wymieszać i zalać mussakę. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 45-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak