Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z wątróbek - królewska przekąska.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka z kurczaka 30 dag
masło 10 dag
koniak 30 ml
cukier
sos tabasco
pomarańcz plastry 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z wątróbek - królewska przekąska.

Przeczytajcie proszę na tym portalu, na blogu - Christopher - wesele w restauracji - rady i małe sekrety - polecam, może się Wam przydać.
WYKONANIE:
Wątróbki przesmażyć na maśle do półsurowego stanu, skropić koniakiem, przyprawić do smaku. Dokładnie zmiksować. Przełożyć masę, która winna mieć delikatny różowy kolor do małej miseczki i odstawić na parę godzin do lodówki. Zwilżoną łyżką wykrawać i podawać na plastrach pomarańczy z marynowanymi gruszkami, żurawinami i grzankami. Bardzo dobrze smakuje ze słodkim białym winem. Ta prosta przekąska to przysmak prawdziwych znawców.

Przepis na tą przekąskę posiadam już ponad 20 lat. Nie wiem kto jest jej autorem. U mnie występowała pod nazwą – wytworna przekąska a’la Fukier.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 09.11.2013 09:48
Kolejny Twój przepis, który cieszy najpierw oczy, a następnie podniebienie, o ile ktoś ma okazję spróbować :)
Gabi44 09.11.2013 00:12
Prezentacja królewska i smak pewnie też.
quatro 08.11.2013 22:56
Masz rację z tymi prawdziwymi znawcami. Ja zrobiłam kiedyś podobny, podałam na ciepło i jadłam go sama,bo moi domownicy zupełnie nie wyznali się na tym smaku. Tak...zdecydowanie podoba mi się to określenie "prawdziwi znawcy"
Babciagramolka 08.11.2013 17:33
Przepięknie wygląda - żeby tak można było jeść oczami przez monitor
Noruas 08.11.2013 16:42
bardzo fajnie wygląda ;) w końcu zaczyna się jeść oczami ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak