Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z masą orzechową
Ciasto:
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, margarynę i kakao, postawić na gazie i podgrzać do połączenia się składników. Odlać 0,5 szklanki masy, a po ostudzeniu wymieszać ją z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 40-45 minut w 180 st.C.
Po ostudzeniu ciasto pokroić na 3 krążki.
Masa:
Do rondla wlać szklankę mleka i zagotować, wsypać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać namoczone orzechy , stopniowo po 1 łyżce.
Spód ciasta posmarować dżemem, ja użyłam jabłkowo-aroniowego. Na dżem wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć ciastem i ponowić czynność. Wierzch ciasta również posmarować masą. Wierzch ciasta po schłodzeniu skropić odlana masą.