Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muffiny z jabłkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 300 gram
cukier 100 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
jogurt naturalny 200 gram
masło 125 gram
cynamon 1/2 łyżeczki
jabłko kwaśne 1 sztuka

kruszonka

masło 50 gram
mąka 100 gram
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: muffiny z jabłkiem

ciasto:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,cynamon mieszamy w misce. Jajka, roztopione masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.
Masę przelewamy do foremek na muffinki i posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką.

Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach

kruszonka:
Mąkę i cukier mieszamy w misce,dodajemy pokrojone masło i zagniatamy samymi palcami, aż powstaną duże okruszki. Miskę z kruszonką wstawiamy do lodówki na kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 03.02.2016 21:22
moje smaki
as28 03.02.2016 18:16
bardzo lubię muffinki
Jadwiga/Jaga85 03.02.2016 17:03
ślicznie wyglądają
ilka01 03.02.2016 13:52
piękne muffiny
MałaMi89 03.02.2016 13:45
Jakie pięknie wyrośnięte :) uwielbiam wypieki z jabłkiem ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak