Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem porowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

6-7 sztuk

mleko 150 ml
olej 100 ml (porowy)
jajko 1 sztuka
mąka sojowa 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 3/4-1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczki

Dodatkowo

cebula 1 sztuka

Porada

Muffiny są przepyszne i smakują jak jedne z najlepszych mięciutkich bułeczek. Zrobiłam test świeżości i przyznam, że nawet na trzeci dzień nic nie straciły na miękkości, wcale nie stwardniały.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem porowym

W pierwszej misce należy wymieszać jajko, olej i mleko, a w drugiej - obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól z pieprzem.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej. Powstanie dość gęste ciasto, ale takie powinno być.)
Na końcu do masy wmieszać uprzednio pokrojoną cebulę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Muffiny wyjąć z blachy i przestudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:29
sa super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak