Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje świąteczne pierniczki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Moje świąteczne pierniczki zrobiłam na kilka sposobów. Ciasto podzieliłam na kilka porcji, do 1 porcji dodałam posiekanych orzechów włoskich, a drugą cześć zrobiłam z dziurkami aby zawiesić na choince. Oto moje pierniczki.

Składniki:

potrzebne składniki

mąka pszenna 500 gramów
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
kakao 2 duże łyż.
cynamon Prymat 1 łyżeczka
jajko 3 szt.
cukier 0.5 szklanka
miód 200 gramów
masło 130 gramów
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

lukier:

białko 1 sztuk
cukier puder 1 szklanka

dodatkowo;

orzechy włoskie siekane 2 garście

Porada

Do pudełka można włożyć skórkę z jabłek wtedy utrzymają wilgotność i będą bardzo mięciutkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Moje świąteczne pierniczki

przepis krok po kroku

1

Masło, miód, cukier oraz przyprawę do pierników wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia, zagotowania, następnie studzimy.

Krok 1 - Moje świąteczne pierniczki foto
2

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do miski, dodajemy jajka, kakao cynamon.

Krok 2 - Moje świąteczne pierniczki foto
3
Dodajemy wystudzoną masę miodową.
Krok 3 - Moje świąteczne pierniczki foto
4
Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Krok 4 - Moje świąteczne pierniczki foto
5
Po wyjęciu ciasto dzielimy na kilka porcji, porcje ciasta kolejno rozwałkowujemy.
Krok 5 - Moje świąteczne pierniczki foto
6
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy foremkami pierniczki.
Krok 6 - Moje świąteczne pierniczki foto
7
Jedną część ciasta łączymy z posiekanymi orzechami włoskim, z jednej porcji robimy pierniczki z dziurkami tak aby można było zawiesić na choince, a z pozostałych porcji zwykłe proste pierniczki.
Krok 7 - Moje świąteczne pierniczki foto
8
Również foremkami wycinamy pierniczki.
Krok 8 - Moje świąteczne pierniczki foto
9
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy partiami około 15 minut w 180 stopniach.
Krok 9 - Moje świąteczne pierniczki foto
10
Po upieczeniu studzimy.
Krok 10 - Moje świąteczne pierniczki foto
11
Dekorujemy lukrem oraz koralikami i ozdobami cukrowymi.
Krok 11 - Moje świąteczne pierniczki foto
12
Pierniczki po udekorowaniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
Krok 12 - Moje świąteczne pierniczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:25
Dobre.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 22:39
Lubię je dekorować;)
Babeczka35 29.01.2019 18:57
Pyszne i kolorowe. Uwielbiam takie pierniczki :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 12:06
Dziękuję wszystkim;)
ben-ka 28.12.2018 22:34
Jakie śliczne, kolorowe......;)
IKrakowianka 28.12.2018 20:56
Ale śliczne, zabieram jednego pierniczka do kawusi :)
bietka 28.12.2018 15:38
Pięknie ozdobione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak