Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja chałka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 1/2 szkl
drożdże 5 dag
mleko 1 szkl
woda 1 szkl
olej 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
Na kruszonkę
mąka 2 łyżki
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Moja chałka

Drożdże rozkruszyć w garnuszku, dodać 1/4 szklanki mleka i łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć.
Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, wlać mleko, wodę i dodać wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto. Na koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto zacznie rosnąć nakłuć palcem albo łyżką w kilku miejscach, odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na połowy. Uformować wałek i przeciąć na trzy podłużne części. Zapleść warkocz.

Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i położyć zaplecione warkocze. Posmarować mlekiem albo jajkiem, odstawić w ciepłe miejsce.

Przygotować kruszonkę zagniatając podane składniki, następnie je rozkruszyć i posypać przygotowane chałki.

Piec w 180 stopniach do zrumienienia ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 03.05.2013 19:06
Wspaniała do śniadania!;)
Megg 01.05.2013 18:06
wspaniała i smaczna !!!
Marta11 01.05.2013 16:44
ale wyrosnieta
Renata9 01.05.2013 15:37
smakowita chałka
reniatka 01.05.2013 15:34
Świetna ta twoja chałka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak