Przepis i sposób przygotowania na: Mój sernik :)
Masło roztop, przestudź.
Przygotuj nasmarowaną masłem tortownicę.
Nagrzej piekarnik 200 stopni góra-dół.
Do miski przełóż twaróg sernikowy (1kg zmielony), przestudzone masło, jaja, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, suszoną skórkę pomarańczową. Rozmieszaj łyżką lub mikserem do połączenia składników.
Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj jego powierzchnię.
Tortownicę włóż do nagrzanego piekarnika 200 stopni, grzanie góra-dół. Piecz w tej temperaturze 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni, piecz 30 minut. Ponownie zmniejsz temperaturę, tym razem do 120 stopni - piecz sernik ostatnie 30 minut. Po upływie 30 minut wyłącz piekarnik. Nie wyjmuj tortownicy, pozostaw w piekarniku jeszcze na 20 minut.
Po upływie 20 minut zacznij stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika coraz szerzej - wyjmij tortownicę. Wierzch sernika posmaruj delikatnie roztopionym, przestudzonym masłem. Udekoruj cukrem pudrem.
Umieść sernik w lodowce (ja w zimie zostawiam w kuchni letniej - nie jest ogrzewana). Życzę smacznego :)