Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mój pasztet z indyka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka
jajko 2
wątróbki drobiowe 1/2 kg
śmietana 1/4 szklanki
smalec 2 łyżki
sól
pieprz 50 g
boczek
bułka czerstwa 1
mleko 1/2 szklanki
cebula 3
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: mój pasztet z indyka

Udziec myjemy i gotujemy do miękkości w wodzie z solą i z całą cebulą. Wątróbki myjemy. Jajka miksujemy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kilka wątróbek kroimy na kawałki i zalewamy śmietaną z jajkami, dodaj gałkę muszkatołową. Bułkę namoczyłam w mleku. Boczek pokroiłam w kosteczkę wraz z drugą cebulą i podsmażyłam. Dodajemy wątróbkę, smażymy razem ok. 10 min, następnie studzimy. Mięso z indyka pokrój na kawałki. Bułkę zmiel dwukrotnie z podsmażoną wątróbką, cebulką, boczkiem i mięsem z indyka. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do pieczenia posmaruj smalcem i przelej masę do formy. Piecz pod przykryciem przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 07.03.2016 10:15
Na kanapki w sam raz :)
Jagódka77 09.03.2014 11:16
pysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje
as28 02.05.2013 16:49
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak