Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MÓJ OKRĄGŁY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
zakwas 1/2 szkl
drożdże 1 g
sól 2 łyżeczki
woda 1, 25 szkl
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: MÓJ OKRĄGŁY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

Kroki postępowania

1
Przesiewamy mąkę na stolnicę , dodajemy pokruszone drożdże , wlewamy zakwas , wsypujemy sól i dodajemy letnią wodę . Wyrabiamy ciasto , formujemy kulę .Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia .
Krok 1 - MÓJ OKRĄGŁY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE foto
2
Wyrośnięte ciasto z powrotem przekładamy na stolnicę , rękami wyrabiamy 10 minut , formujemy kulę , wkladamy do małej tortownicy wysmarowanej smalcem .Przykrywamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia .
Krok 2 - MÓJ OKRĄGŁY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE foto
3
Pieczemy 50-60 minut w piekarniku w 200 C.Podczas pieczenia, chleb smarujemy wodą .
Krok 3 - MÓJ OKRĄGŁY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 20.02.2014 13:40
DROŻDŻY - 10 G ,PRZEPRASZAM!
cookarka 17.02.2014 17:30
smaczny chlebuś
martyna94 16.02.2014 16:24
Nie ma to jak pieczywo własnej roboty. Chlebek świetny. Mniam :)
Przepisy Joanny 15.02.2014 20:26
wygląda cudnie, ja piekę chlebek na drożdżach, zakwasu jeszcze nigdy nie robiłam
iziona 15.02.2014 20:19
Cudowny, aż zazdroszczę tego bochenka
Aleksandra/Olcia 15.02.2014 19:18
chlebek idealny
olla85 15.02.2014 18:38
Piękny chlebek :) Rzeczywiście wygląda na bardzo smaczny :)
Milka100 15.02.2014 18:36
super chlebek a do tego świeże domowej roboty masełko
Triss 15.02.2014 18:12
prezentuje się świetnie. jeszcze lekko ciepły z masłem - super.;)
Smaczna_B 15.02.2014 18:06
chlebuś wyszedł mi super! taki pachnący , miękki i mokry w środku , o chrupiącej skórce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak