Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój domowy delikatny gulasz z fileta z piersi kurczaka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Mój domowy delikatny gulasz z piersi z kurczaka, jest prosty i szybki do przygotowania, a do tego smakuje każdemu ,tak dużemu, jak i małemu.

Składniki:

Składniki

por (białe części) 50 gramów
marchewka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
filet z piersi z kurczaka 500 gramów
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
bulion drobiowy 1 szklanka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
śmietana 18% 3 łyżki

Porada

Do gulaszu możesz dodać także czarne oliwki.

Przepis i sposób przygotowania na: Mój domowy delikatny gulasz z fileta z piersi kurczaka

1. Pora pokrój w kosteczkę.

2. Na patelnię wlej łyżkę oleju, wrzuć pora, podsmaż chwilę.

3. Filety z piersi z kurczaka pokrój w kostkę,

4. Filety posyp solą, pieprzem.

5. Wrzuć na patelnię z porem. Filety lekko zrumień.

6. Marchewkę zetrzyj na tarce.

7. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój drobno.

8. Na patelnię wsyp łyżeczkę papryki, przemieszaj kurczaka.

9. Na patelnię wsyp marchewkę i dodaj czosnek, oregano i łyżkę masła.

10. Kurczaka smaż, by się zarumienił.

11. Po kurczaku posyp 2 łyżki mąki i wymieszaj. Smaż jeszcze minutkę.

12. Następnie na patelnię wlej gorący bulion, wymieszaj.

13. Zagotuj i na wolnym ogniu gotuj jeszcze około 5 minut.

14. Do gulaszu dodaj 3 łyżki śmietany, wymieszaj. W razie potrzeby dodatkowo przypraw solą, pieprzem.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak