Przepis i sposób przygotowania na: Mój domowy delikatny gulasz z fileta z piersi kurczaka
1. Pora pokrój w kosteczkę.
2. Na patelnię wlej łyżkę oleju, wrzuć pora, podsmaż chwilę.
3. Filety z piersi z kurczaka pokrój w kostkę,
4. Filety posyp solą, pieprzem.
5. Wrzuć na patelnię z porem. Filety lekko zrumień.
6. Marchewkę zetrzyj na tarce.
7. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój drobno.
8. Na patelnię wsyp łyżeczkę papryki, przemieszaj kurczaka.
9. Na patelnię wsyp marchewkę i dodaj czosnek, oregano i łyżkę masła.
10. Kurczaka smaż, by się zarumienił.
11. Po kurczaku posyp 2 łyżki mąki i wymieszaj. Smaż jeszcze minutkę.
12. Następnie na patelnię wlej gorący bulion, wymieszaj.
13. Zagotuj i na wolnym ogniu gotuj jeszcze około 5 minut.
14. Do gulaszu dodaj 3 łyżki śmietany, wymieszaj. W razie potrzeby dodatkowo przypraw solą, pieprzem.
Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska