Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Modra kapusta z boczkiem i cebulką

5.0
(53)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól szczypta
ocet do smaku
cukier do smaku
boczek wędzony według uznania
cebula według uznania
pieprz do smaku
kapusta czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Modra kapusta z boczkiem i cebulką

Poszatkowaną kapustę ugotować ze szczyptą soli do miękkości. Odlać na durszlaku z wody, dodać octu (początkowo ok. 1/2 łyżki) i szybko wymieszać, aż zmieni kolor na czerwony i nie ściemnieje. Potem trochę cukru i znów wymieszać. Spróbować, kapusta nie może być zbyt słodka, ani zbyt kwaśna. Boczek wędzony, taki z tłuszczykiem pokroić w drobną kostkę i wysmażyć, następnie dodać do niego cebulę w kostkę i szybko zamieszać. Cebula w gorącym boczku się sparzy. Wszystko dodać do kapusty i dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie cukrem. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 29.03.2013 15:14
najlepsza do roladek i klusek śląskich
miki47 27.03.2013 09:41
fajny przepis
EWI 27.03.2013 09:12
mniam mnaim
wiola333 27.03.2013 09:04
bardzo smaczny przepis
Pyszota 27.03.2013 08:39
uwielbiam kapustkę
fotoviderek 27.03.2013 07:19
Pyszna surówka :)
Boska_Agatka 27.03.2013 07:11
świetny przepis polecam serdecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak