Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wiosna przynosi smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza i przypomina nam cudowne smaki dzieciństwa. Dziś na obiad polecam ją w wersji bezglutenowej z dodatkiem mąki ryżowej, świeżego kopru, śmietanki, drobiowej kiełbasy i brązowych pieczarek.

Składniki:

Składniki:

młoda kapusta 1 główka
kiełbasa drobiowa 200 gramów
pieczarki brązowe 5 sztuk
woda 0,5 szklanki
cebula biała 1 sztuka
śmietanka 5 łyżek
świeży koper 1 pęczek
masło 3 łyżki
mąka ryżowa 1 łyżka
sok z limonki 2 łyżki
ksylitol 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,2 łyżeczki

Porada

Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem

KROK 1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki, płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami ksylitolu (lub erytrytolu). Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.

KROK 2. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.

KROK 3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy drobiową kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz z 0,5 łyżeczki majeranku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.

KROK 4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę ryżową, a następnie śmietankę. Powstałą mieszankę dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak