Przepis i sposób przygotowania na: MLEKO Z MIGDAŁÓW.
Połowę szklanki migdałów zalałam wodą z kranu i odstawiłam
na noc (min. 8 godzin) po to, aby nieco zmiękły.
Jeśli migdały są ze skórką - uprzednio zalewam je na 10 minut wrzątkiem,
co ułatwia zdjęcie skórki. Osobiście użyłam już obranych migdałów.
Następnie odcedzam migdały. Przerzucam je do pojemnika blendera
i miksuję z dodatkiem 2 szklanek wody źródlanej. Miksuję kilka minut.
Przygotuję jakiś garnek i gazę złożoną kilkakrotnie bądź tetrową szmatkę (pieluszkę).
Przecedzam płyn przez nią, dokładnie wyciskam z osadzonej na materiale papki.
Mleko przechowuję w lodówce do 2 dni, później kwaśnieje.
Z papki zrobiłam smarowidełko.
Papkę migdałową zmieszałam z miodem i cynamonem.