Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini burgery z ogóreczkami

5.0
(46)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne mini burgerki na jeden chaps:) Nie ma nic pyszniejszego jak burger w domowej bułeczce.

 

Składniki:

Bułeczki:

mąka 3 szklanki
mleko 1 szklanka
masło roztopione 10 gramów
cukier 1,5 łyżki
jajko 1 sztuka
drożdże 30 gramów
sól 1 łyżeczka
ziarna sezamu 1 łyżka
mleko 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka

Burgery:

mięso mielone wołowe 200 gramów
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło klarowane 1 łyżka

Dodatki:

sałata kilka liści
pomidor 1 sztuka
ogóreczki z czosnkiem Smak 10-12 sztuk
cebula 1/2 sztuki
keczup do smaku
musztarda do smaku

Porada

Przekrojone połówki bułeczek podpiecz przed posmarowaniem sosami. Dzięki temu nie rozmiękną.

Przepis i sposób przygotowania na: Mini burgery z ogóreczkami

Bułeczki:

1. Drożdże, mleko, cukier i masło wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodaj sól, jajko i mąkę. Wyrób ciasto. Jeśli będzie się przyklejało się do rąk dodaj nieco więcej mąki. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.


2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką. Z wyrośniętego ciasta formuj bułeczki. Każdą delikatnie spłaszcz dłonią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.


3. Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posyp sezamem.
Piecz w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach około 15 minut do zrumienienia.

Mini burgery:

1. Uformuj i usmaż niewielkie burgery. Pamiętaj! Mięso musi być w temperaturze pokojowej. 

2. Przygotuj dodatki: sałatę, ogóreczki, cebulkę, pomidora, keczup lub musztardę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak