Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowe ravioli z kumpiakiem w słodkim groszku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 3 małe
Liście mięty 15
kumpiak podlaski 70 g
mozarella 1 kulka
groszek cukrowy 250 g
woda 250 ml
śmietana 30% 250 ml
masło 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
czerwony pieprz
twaróg 100 (półtłusty)
papryka czerwona 1 duża
parmezan 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowe ravioli z kumpiakiem w słodkim groszku

Ciasto: Z mąki jajek i mięty utłuczonej mocno w moździerzu wyrobić gładkie ciasto na ravioli.

Wypełnienie ravioli: kumpiaka i mozarellę bardzo drobno posiekać, wrzucić do miseczki i zagnieść z twarogiem.

Ravioli: ciasto cienko rozwałkować, na nie nakładać farsz, nałożyć drugi płat ciasta, zlepiać i wykrawać radełkiem ravioli lub użyc formy do ravioli.

Mus: piekarnik rozgrzać do 200*C i rozciętą, polaną oliwą i posypaną pieprzem i solą paprykę wstawić aż skórka się zmierzwi i lekko zbrązowi. Następnie ściągnąć skórkę i miąższ zmiksować z octem balsamicznym.

Sos: Pokrojony groszek wrzucić do garnka i podsmażyć chwilę na maśle. Do tego wlać wodę i śmietanę a następnie dodać ser. Całość gotować ok. 12 minut aż groszek lekko zmięknie, następnie wrzucić ravioli i co jakiś czas delikatnie zamieszać aż ravioli wchłoną sos i będą miękkie.

Wykończenie: Ravioli przełożyć na talerz, polać odrobiną musu z papryki, posypać utłuczonym czerwonym pieprzem i udekorować listkami mięty. Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 12.11.2014 10:34
Ciekawe co to ten kumpiak?
dodi 08.02.2014 12:08
bardzo apetyczne
patryska76 08.02.2014 11:42
Ciekawy pomysł ;-)
krystyna330 08.02.2014 10:51
ale pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak