Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MIĘTOWE NALEŚNIKI.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 3
mleko 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
świeża mięta 1 pęczek
Pieprz ziołowy mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: MIĘTOWE NALEŚNIKI.

Jajka roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję
do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję wodę, porządnie
roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam
pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta
naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody.
Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło.

Na małej patelni (wielkości jednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość
oleju, wlewam porcję ciasta i szybko rozprowadzam ją po całej patelni.
Naleśniki mają być duże i nie za grube. Kiedy usmaży się z jednej strony,
przewracam na drugą. Ściągam z patelni i układam na ręczniczku papierowym,
aby wsiąkł w niego tłuszcz.
Ogień zmniejszam, wlewam olej, rozprowadzam porcję ciasta, smażę z obu
stron, etc. Postępuję tak z każdym następnym naleśnikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 23.07.2013 12:15
jakie pyszne!
Joannasz3190 23.07.2013 11:39
Ciekawe, muszę sobie też zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak