Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kurczak 0,5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek 2-3 gałązki

Marynata

sok z cytryny 2 łyżki
syrop klonowy 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
starta skórka z cytryny 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną

Kroki postępowania

1
Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać paprykę wędzoną, pieprz cytrynowy, skórkę i sok z cytryny, syrop klonowy i oliwę, wymieszać.
Krok 1 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto
2
Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 2 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto
3
Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, szczelnie przykryć miskę z mięsem, odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Krok 3 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto
4
Następnie razem z marynatą włożyć do rękawa do pieczenia mięsa. Na wierzchu ułożyć gałązki świeżego tymianku, zawiązać rękaw, włożyć do naczynia żaroodpornego.

Nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
Krok 4 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto
5
Po upływie pół godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.
Krok 5 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak