Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 0,5 szt
piwo 150 ml ( jabłkowe)
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
papryka mielona 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

Kroki postępowania

1
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawę do kurczaka, oliwę, mieloną paprykę i sos sojowy, wymieszać.
Krok 1 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
2
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 2 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
3
Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 3 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
4
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną ostrą papryką, podlać piwem.
Krok 4 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
5
Naczynie z mięsem zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
Krok 5 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
6
Po upływie pół godziny z mięsa usunąć folię i dalej piec polewając od czasu do czasu piwnym sosem.
Krok 6 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 27.06.2017 09:30
apetyczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak