Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka domowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 1,20 kg
sól 2 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 3 szczypty
cukier puder 1 łyżeczka
ząbek czosnku 3 sztuki
natka pietruszki 3 łyżki
woda zimna 70 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka domowa

Mięso skręcić przez maszynkę na sitku 5 milimetrów , dodać peklówkę dokładnie wymieszać.
Miskę nakryć folią odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Po wyjęciu z lodówki dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę przypraw, wyrobić mięso.
W zimnej wodzie rozmieszać cukier puder, wlać do mięsa dokładnie wymieszać .
Do szynkowara włożyć woreczek, przełożyć mięso, dokładnie ubijając, docisnąć płytką.
Parzyć w temperaturze 80 -85 % dwie godziny.
Po sparzeniu wstawić szynkowar do zimnej wody, celem całkowitego wystudzenia.
Zimny szynkowar wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 18.06.2014 23:57
zaciekawił mnie ten cukier puder w przepisie
Malinka 18.06.2014 21:42
Chętnie zjadłabym plasterek albo i dwa, wygląda naprawdę świetnie!
IwonaDD 18.06.2014 18:27
super sprawa domowe wędliny!
kasienka23 18.06.2014 17:44
pyszna kiełbaska!
ben-ka 18.06.2014 16:53
Zdolna jesteś:) takie smakołyki potrafisz zrobić.....
Lidzia 18.06.2014 15:30
Delikatna, bardzo smaczna.
Pyszota 18.06.2014 13:31
taka można jeść
w mojej kuchni 18.06.2014 12:50
i taką domową mielonkę można zjeść bez obawy co jemy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak