Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miękkie i długo świeże bułki z makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 3 szklanki
mąka żytnia 1/2 szklanki
mleko 3,2% 3,4 szklanki
drożdże świeże 25 g
margaryna śmietankowa lub masł 25 g
jogurt naturalny 3 łyżki
mak suchy 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
woda letnia 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Miękkie i długo świeże bułki z makiem

Z pokruszonych drożdży, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i podgrzanego do temp. ok 40 stopni mleka robimy rozczyn. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia, na ok 10-15 minut. Przesiewamy mąkę z solą, dodajemy mak, miękką margarynę, jogurt i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto urośnie, środek uderzamy pięścią. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy bułeczki. Formujemy w ręku wałek, w którym na środku robimy supeł, następnie zwijamy końce pod spód bułeczki i zlepiamy je. Uformowane bułki pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 31.05.2013 19:53
bułeczki w sam raz na śniadanko
aisoglam 31.05.2013 15:00
Ładnie się prezentują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak