Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięciutki chleb pszenny na zakwasie

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 230 g
mleko 1 szklanka
miód 1 łyżka
drożdże suche 0,5 łyżeczki
sól 10 g
mąka pszenna 450g typ650
masło 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mięciutki chleb pszenny na zakwasie

Kroki postępowania

1
Do pojemnika od robota lub maszyny do chleba wsypać mąkę, drożdże, sól. Dodać miód.
Krok 1 - Mięciutki chleb pszenny na zakwasie foto
2
Masło rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku, dodać wraz z zakwasem do pojemnika. Wyrobić jednolite gładkie ciasto (można oczywiście ręcznie). Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja postawiłam przy ciepłym grzejniku na 2 godziny.
Krok 2 - Mięciutki chleb pszenny na zakwasie foto
3
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, odgazować. Uformować podłużny bochenek.
Krok 3 - Mięciutki chleb pszenny na zakwasie foto
4
I przełożyć do keksówki o długości 30 cm. Przykryć ściereczką i odstawić aż wyrośnie (u mnie znów przy grzejniku, tym razem godzina wystarczyła).
Krok 4 - Mięciutki chleb pszenny na zakwasie foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 15 minutach zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce i dopiero pokroić na kromki.
Krok 5 - Mięciutki chleb pszenny na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 08.03.2014 21:16
fajny i ładny ;)
Klausia 20.02.2014 10:15
poproszę taki na śniadanko, bo mój dopiero wędruje do piekarnika :D
Mniam 17.02.2014 17:49
Rzeczywiście wygląda na mięciutki.
IwonaDD 17.02.2014 13:55
piękny chlebek!
adelajda 17.02.2014 07:49
dobry chlebek :)
Renata9 17.02.2014 07:38
bardzo pyszny chlebuś
bhb8 17.02.2014 00:03
Przydatny przepis :)
Sroczka 16.02.2014 23:35
Przepyszny domowy chlebek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak